KÓTA-díjazottak 2021–2022

2022. január 22-én tartotta idei díjátadó ünnepségét a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA. A nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek a Magyar Kultúra Napja alkalmából nyújtották át a kitüntetést, melyet a díj 2004-es megalapítása óta a szövetség szakmai bizottságainak javaslatai alapján ítél oda a szervezet.

https://papageno.hu/blogok/korusblog/2022/01/atadtak-a-kota-dijakat-iden-eloszor-zongarakisero-kategoriaban-is/

A mostani év zongorakísérő KÓTA-díjasa: Nagy Márta
A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Nagytermében tartott átadó ünnepségen a hagyomány szerint az érintett együttesek közül néhányat meg is lehet hallgatni.
A 2021-es év KÓTA-díjazottjai között két elnökségi tagunk is van:

ÉLETMŰ KATEGÓRIA
Dr. Ordasi Péter karnagy, főiskolai tanár pályáját a Kecskeméti Kodály Iskolában kezdte, majd Szegeden és Békéscsabán tanított, végül nyugdíjazásáig a Debreceni Egyetem karvezetés és zeneelmélet tanára, kórusvezetője volt. Iskolai és felnőtt kórusaival számos bel- és külföldi versenyen nyert rangos díjakat. Zenepedagógiai és zeneelméleti tárgyú írásait a ZeneSzó és a Parlando folyóiratok, valamint a Napkút Kiadó publikálta. 2016-ban KÓTA karnagyi díjat vehetett át, most példaértékű pedagógiai és kórusvezetői munkásságáért Életmű-díjban részesül.

KÓRUS KATEGÓRIA
Hunyadi Véndiák Kórus – Sebestyénné Farkas Ilona karnagy: A kórus 2006-ban alakult a Hunyadi János Általános Iskola 50 éves jubileuma alkalmából. Az egykori diákokból Sebestyénné Farkas Ilona karnagy csodálatos zenei közösséget varázsolt. Megalakulásuk óta – a legnemesebb kodályi hagyományokat megtartva – itthon és a határon túl is számos nagy sikerű koncerten, kórustalálkozón és versenyen vettek részt.