Kodály Zoltán és Tanítványai – Magyar Kodály Társaság alapításának 40 éves évfordulója

Időpont: 2018. március 09. 19:00
Koncerthelyszín: PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenyterem - Pécs, Zsolnay Negyed E22 épület 3. emelet

A hangversenyen Kodály művei mellett BALÁZS Árpád, FARKAS Ferenc, JÁRDÁNYI Pál, KARAI József és TILLAI Aurél kompozíciói szólalnak meg.
A Magyar Kodály Társaság 1978-ban, 40 évvel ezelőtt alakult, három évvel a Nemzetközi Kodály Társaság létrejötte után, mint annak hazai testvérszervezete. A Társaság minden évben méltó módon megemlékezik a Mester halálának évfordulójáról és megünnepli születésének évfordulóit. Ki kell emelni a jelesebb Kodály-évek kapcsán rendezett nemzetközi konferenciákat, melyek a Kodályi-életmű értékelése mellett zenetörténeti-, zenepedagógiai-, népzenei témákat dolgoznak fel. A Társaság jelentős szerepet vállal koncertek, zenei vetélkedők, zenei versenyek szervezésében. Szoros kapcsolatot épített ki a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Országos Szövetségével.

Fellépők: 
PÉCSI EGYETEMI KÓRUS – Prof. Dr. LAKNER Tamás Liszt-díjas karnagy, dr. HOPPÁL Péter karnagy
PÉCSI EGYETEMI NŐIKAR – KERTÉSZ Attila Liszt-díjas karnagy
Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium BARTÓK BÉLA LEÁNYKARA – KERTÉSZ Attila Liszt-díjas karnagy
VAS Bence gitárművész, BALÁZS Júlia énekművész, NAGY Johanna énekművész, KUTI Ágnes énekművész, GYERMÁNNÉ VASS Ágnes Liszt-díjas hegedűművész, KÖRTESI András zongoraművész
Köszöntőt mond:
dr. ITTZÉS Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke

"Fontos számomra az elvi gondolat-hűség és a nyitottság egyensúlya, a múlt-jelen-jövő hármasságának szerves egysége a szemléletmódban, a tisztesség és az »itt élned s halnod kell« (vagy inkább így: élned, vagyis szolgálnod, s halnod itt kell) erkölcsi parancsa" 

(Ittzés Mihály)