Emlékest A Régi Zeneakadémián Kodály Zoltán születésnapján

 

„Legyen a zene mindenkié” mottóját választva tartották a Régi Zeneakadémián a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hangversenyét.
Az egyetem rektora Dr. Batta András megnyitó beszédének első szavaival éppen a helyszínre utalt. Hiszen évtizedek óta december 16-át a Zeneakadémia Nagytermében ünnepeltük. – Engedtessék meg a krónikásnak egy személyes visszaemlékezése, amikor mint ifjú Zeneakadémista jelen volt Kodály Zoltán 60-ik születésnapján tartott ünnepi hangversenyen. Akkoriban még ritka esemény volt a fényjáték. És akkor ott csodálatos módon variálták a hatalmas csillár fényeit arányos szinkronban a tapssal és fergeteges ünnepléssel. Egyszeri felejthetetlen élmény volt. –
Nos reméljük a hosszú szilencium után ismét a „zene csodapalotája” lesz a Zeneakadémia – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Most 2006-ban a Liszt Ferenc Kamarateremben tartott „Emlékest” megható hangulata és zenei élménye méltó volt a zeneszerző Kodály Zoltán művészetéhez. Elsőként a Kecskeméti Kodály Intézet Nőikara szerepelt, Nemes László Norbert vezényletével. Zongorán közreműködött:
Holger Aston. Műsoruk: Nagyszalontai köszöntő; Újesztendő köszöntő; majd a gyönyörű átélt előadásban megszólaló Hegyi éjszakák I. Szólóénekesek, Baráth Emőke és Kovács Barna adták elő a – Nausikaa, Akkor szép az erdő, Imhol nyitva én kebelem, Várj meg madaram, A csitári hegyek alatt – megindítóan szép dalokat, Gyökér Gabriella zongorakíséretével. Fejérvári Zoltán zongorajátékában hangzott el a Marosszéki táncok.
A nagy vegyeskarok: Weöres Sándor versére komponált Norvég lányok, és Öregek, majd azt követően a Miserere, döbbenetes erejű előadását Erdei Péter vezényelte, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus élén.

Kodály Zoltán
születésének 128. évfordulója
és a Magyar Kórusok napja alkalmából
A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége,
a Pesti Jézus Szíve Templomban tartott
Ünnepi Kodály Hangversenyt

Az ünnepi esten, 6 órakor liturgiai keretben a Musica Sacra Kórus, Rónaszéki Tamás vezényletével, Varga Zoltán orgonaművész közreműködésével adta elő Kodály művét: a Magyar Misét. A 7 órakor kezdődő hangverseny Kodály Zoltán műveinek gazdag műsorát mutatta be az ország különböző kórusainak előadásában. A közreműködő énekkarok és karnagyaik: 

A Szent István Királyi Zeneművészeti Szakközépiskola Leánykara – Tőkés Mária Tünde. A Janiga József Művészeti Alapiskola Kamarakórusa, Nagymegyer – Orsovics Ivette. Az Eszterházy Károly Főiskola Kórusa, Eger és a Prelude-Corvinus Vegyeskar, Budapest – Kabdebó Sándor. Bartók Béla Kórus, Miskolc – Sándor Zoltán. Az elhangzott művek: Harmatozzatok; Angyalok és pásztorok; Nagyszalontai köszöntő; Ave Maria (1935.) Vejnemöjnen muzsikál; 150. genfi zsoltár; Újesztendő köszöntő; Karácsonyi pásztortánc; Molnár Anna; Akik mindig elkésnek; Az 50.genfi zsoltár; Felszállott a páva; Békesség óhajtás; Adventi ének; Szép könyörgés.
Az est folyamán került sor a Zeneszerző verseny eredményhirdetésére.
– Liszt Ferenc születésének 200. és halálának 125. évfordulója alkalmából a KÓTA 2010-ben zeneszerzőversenyt hirdetett kórusmű alkotására.
– A zsűri egységes véleménye alapján az első díjat – Tóth Péter: Salve Regina c. kórusműve nyerte el. A díjat Kollár Éva a KÓTA elnöke adta át a zeneszerzőnek.
M.N-N K.